Make your own free website on Tripod.com
Uuden-Seelannin ainutlaatuinen luonto


"Gave up wings years ago." said the Takahe. "Flying? No point - I've become a vegetarian. Strolling about like this hasn't been smart for us lot though."
"You think you're endangered! What about me?" said the Hector's Dolphin. "I'm the smallest in the world. Used to have legs once but gave them up thinking it was safer at sea."
"Maybe you should've got my wings." said the curious Takahe. "They're a lot more considerate now," said the little dolphin, "but I often wonder are we the wildlife around here or are they?"
(Kuva ja teksti Soul Time in Southland -esitteestä)
Eläimet

Uuden-Seelannin alkuperäisestä eläimistöstä puuttuu kokonaan maanisäkkäät, ainoat nisäkkäät on kaksi lajia lepakoita. Maanisäkkäiden puuttuessa linnut ja matelijat täyttivät nisäkkäiden ekolokeron. Linnut on kehittyneet aivan erilaisiksi kuin muualla maailmassa. Monet linnut ovat suuria, osa suorastaan jättimäisiä. Ne ovat yleensä lentokyvyttömiä, eivätkä osaa pelätä saalistajia.

Linnut
Monia lintulajeja on kuollut sukupuuttoon sen jälkeen kun ihminen saapui Uueen-Seelantiin. Sukupuuttoon on kuollut mm: * moa,* Haastin kotka; suurin koskaan elänyt petolintu: siipien kärkiväli lähes 3 m ja paino 13 kg, * jättimerikotka, * lentokyvytön hanhi. jne, jne. Viimeisen kahden vuosisadan aikana sukupuuttoon ovat kuolleet mm: * piopio, * naurava pöllö; kuollut yksilö löydetty etelä-Canterburystä 1914. Ihmiset väittävät kuulleensa tämän pöllön ääntelyä vielä nykyäänkin, mutta koska kukaan ei ole niitä nähnyt, pidetään lajia sukupuuttoon kuolleena.

Uhanalaisia lajeja on myös paljon. Uuden-Seelannin nykyisistä lintulajeista 3/4 esiintyy vain Uudessa-Seelannissa, ja yli puolet niistä on enemmän tai vähemmän uhattuina. Uhanalaisimpia lajeja ovat mm: * Haast brown kiwi/tokoeka, * North Island and Okarito brown kiwi, * kakapo, * yellow-eyed penguin, * takahe, jonka jo luultiin kuolleen sukupuutoon, kunnes laji löydettiin uudelleen Fiordlandista 1940-luvulla.

Kiwi
Kiiviä on sanottu maailman epälintumaiseksi linnuksi. Sillä on monia nisäkäsmäisiä piirteitä  mm. hyvä kuulo- ja hajuaisti, joita se käyttää etsiessään herkkupaloja maasta pimeässä. Kiivi munii omaan kokoonsa nähden suurempia munia kuin mikään muu lintu. Kiivejä tavataan neljää eri lajia: brown kiwi, tokoeka, great spotted kiwi sekä little spotted kiwi. Keskimäärin kiivi on ~kanan kokoinen. Kiwi -nimitys tarkoittaa myös uusiseelantilaista ihmistä, ja se karvainen hedelmä on ehdottomasti kiiviHEDELMä. Täällä ei voi sanoa: "Söin pari kiiviä."...
 Enemmän juttua kiwistä, levinneisyyskartta, ym...

Yellow-eyed penguin (Megadyptes antipodes), 'Hoiho' ("noise shouter")
- kolmanneksi suurin pingviini n. 65-70 cm korkea, painaa keskimäärin 5-6 kg
- elää 20-25 -vuotiaaksi (vanhin tunnettu pingviini oli 32-vuotias)
- yksi maailman harvinaisimmista pingviineistä, jäljellä enää 5000-6000 yksilöä
- elää vain Uudessa-Seelannissa: n neljäsosa asuu eteläsaaren itä- ja etelärannikolla sekä Srewart Islandilla, loput elävät Campbell ja Auckland Islandilla, 600 km mantereelta etelään
Muita mantereella pesiviä Uuden-Seelannin pingviinejä ovat mm. Little blue penguin sekä Fiordlandcrested penguin, saarilla lajeja on enemmän
 

Yellow-eyed penguin
Muita lintuja
Endeemisiä papukaijoja:
- Kakapo
- Kea on erikoinen vuoristopapukaija, oikea häirikkö, joka saattaa käydä autojen ja telttojen kimppuun, repiä tavaroita, syödä ihmisten ruuat  jne.
- Kaka sekä kaksi parakiittilajia

Takahe on hyvin uhanalainen lentokyvytön kaunis lintu, joita on jäljellä pienellä alueella Te Anau -järven länsirannikolla. Sukulaisensa Pukeko sen sijaan on yleinen Uudessa-Seelannissa, niitä voi nähdä loikkivan pitkillä jaloillaan laitumilla.
 

Takahe Pukeko

Liskot ja tuatara
Gekkoja ja skinkkejä saarilla elelee nelisenkymmentä lajia. Koskapa ollaan näinkin viilellä seudulla, liskot eivät muni, vaan synnyttävät eläviä poikasia. Näin pikkuliskoilla on alusta alkaen paremmat mahdollisuudet selviytyä Uuden-Seelannin 'lyhyessä' kesässä.

Tuatara on elävä fossiili, säilynyt elossa dinosaurusten aikakaudelta. Tuatara muistuttaa liskoa, mutta ei kuitenkaan ole lisko, vaan aivan omaa luokkaansa. Tuatara ei ole samalla tavalla vaihtolämpöinen kuin liskot, ja voi liikkua saalistamassa vielä auringonlaskun jälkeenkin. Tuatarat eivät koskaan ole täysikasvuisia, vaan ne kasvavat koko ikänsä. Ne voivat elää jopa reilusti yli 100-vuotiaiksi, ja kasvaa n. 70 cm:n mittaisiksi. Nykyään tuataroja elää vain Uuden-Seelannin saaristossa.
 

(Kuva Soul Time in Southland -esitteestä)

Hyönteiset ja hämähäkit
Wetat ovat heinäsirkan näköisiä hyönteisiä. Siellä missä muualla maailmassa on hiiriä ja rottia, Uudessa-Seelannissa asustelee wetoja. Weta on jopa vielä muinaisempi kuin tuatara, ja varmaan yksi Uuden-Seelannin omituisimmista otuksista. Jättiläisweta voi kasvaa parikymmensenttiseksi, mutta onneksi ne ovat ihmiselle vaarattomia, voivat kyllä purra ja potkivat vahvoilla takajaloillaan. Täällä ei syödäkään wetabixejä, ne onkin weet-bixejä...

Hämähäkeistä ainakin kaksi lajia on ihmisille vaarallisia. Katipo on n. 15 mm:n mittainen musta hämähäkki, jolla on kirkkaanpunainen raita takaruumiissa (koiraskatipo on pienempi ja värittömämpi). Naaraskatipon purema voi olla tappava ihmiselle (naiset on vaarallisia...), mutta katiponpuremasta johtuvia kuolemia on rekisteröity kaikkiaan vain kaksi kpl, joten se ei ole kovin suuri uhka ihmiselle. Austraaliasta on tänne kulkeutunut hämähäkki, joka tykkää luurata esim. kivien, karahkoiden tai vessanpytyn kannen alla (IIK!), ja sen purema voi olla kuolettava.

Austraaliasta on tullut myös Arachnophobia-elokuvassa käytetty 'tappajahämähäkki', joka todellisuudessa on ihmiselle vaaraton, mutta melko hurjannäköinen (pituutta jopa 20 cm...). Onneksi niitä ei elele meilläpäin, enimmäkseen Aucklandin seudulla.

Valaat ja delfiinit
Kaskelotteja voi katsella kilometrin päässä eteläsaaren itärannikosta. Myös sinivalaat ohittavat Uuden-Seelannin matkallaan Antarktikselta lämpimimmille vesille. Muitakin valaita vesissä ui.

Delfiinejä Uuden-Seelannin vesissä uiskentelee 9 lajia, joista kolme on yleisiä:
Hector's Dolphin, yksi maailman harvinaisimmita delfiineistä, myös kaikkein pienin delfiini, 1,4 m pitkä
Dusky Dolphin elelee eteläsaarta ympäröivissä viileämmissä vesissä
Pullonokkadelfiinejä on niinkin etelässä kuin Doubtful Soundilla, sitä kylmemmissä vesissä ne eivät menesty

Vitsaukset
Uudessa-Seelannissa ei ole käärmeitä, ei myrkkyhämähäkkejä (paitsi...), ei vertaimeviä sääskiä (itikoita, hyttysiä) siinä määrin kuin Suomessa. Sen sijaan sandfly (mäkäräisen tapainen) hoitelee verenimemisen, niitä on lähinnä järvien ja jokien rannoilla sekä kosteammilla alueilla (West Coast), Balfour-cityssä ei ainuttakaan!

Kaneja tuotiin aikoinaan saarille saaliseläimiksi metsästäjille, mutta puput on alkaneet viihtyä vähän liiankin hyvin. Ne ovat suuri haitta maataloudelle, koska syövät viljelykset ja lampaiden heinät. Ferrettejä (hilleri?) on tuotu jahtaamaan kaneja, mutta nekin ovat lisääntyneet hurjasti, ja uhkaavat puolestaan villieläimiä... Villikissojakin maasta löytyy.

Opossumi on kauhea vitsaus, joka aikoinaan tuotiin maahan turkiseläimeksi. Nykyään opossumeja on jo enemmän kuin lampaita, ja ne lisääntyvät nopeasti. Opossumit ovat kasvissyöjiä, ja ne aiheuttavat hirveitä tuhoja varsinkin alkuperäisille metsille ympäri maata. Sanonta kuuluukin: "Tee ekoteko, aja opossumin päälle".

Kasvitkin tulee kunhan jaksetaan tarinoida...
 
 
 

VH'99