Make your own free website on Tripod.com
Simon omat kalajutut:
Trout Fishing in New ZealandUusi-Seelanti on maailman parhaita taimenen kalastuspaikkoja. Puheet suurista taimenista ja kalamääristä eivät ole liioiteltuja.

Itse en ole saanut ylös suuria, yli kaksikiloisia taimenia, mutta kymmenkunta kertaa on iso taimen katkaissut perukesiiman. Nämä siiman katkaisseet taimenet ovat olleet arviolta yli kaksikiloisia, suurimmat yli kolmekiloisia. Parhaimpina kalastuskertoina on ollut yli kaksikymmentä tapahtumaa (tärppejä,  ylös nostettuja kaloja ja katkottuja siimoja) lyhyessä ajassa.

Kiivain syöntiaika kaloilla tuntuu olevan noin puoli tuntia auringon laskun jälkeen, mutta taimenet käyvät perhoon kiinni ympäri vuorokauden. Yleensä kirkkaiden vesien takia on päivänvalossa kalastettava jokea ylöspäin, sillä taimenet tuntuvat olevan aika arkoja ja kun näkevät ylhäältäpäin tulevan kalastajan, niin jäljelle jää vain vauhtiraidat veden pinnassa. Iltahämärässä ja sateiden jälkeen sameissa vesissä pystyy kalastamaan jokea alaspäin, mutta perho on heitettävä lähelle taimenta.

Taimenen kalastus on täällä suuri tulonlähde. Kalastusoppaita ja yöpymispaikkoja (B&B = bed & breakfast) löytyy todella paljon. Koko kauden kalastuslupa maksaa 65 NZD (~190 FIM) eli suomalaisittain naurettavan vähän ja tällä luvalla saa kalastaa kaikissa Uuden-Seelannin joissa, järvissä ja merialueella, paitsi Lake Taupolla. Suomessa saa koko kauden luvasta maksaa johonkin pieneen koskeen hyvinkin yli 300 mk ja lisäksi kalastuksenhoitomaksu...

Itse kalastimme aluksi perhoilla, joita perhokauppias suositteli ja etsimme kalapaikkoja kartan avulla. Kun saimme saalliksi vain muutaman pienen taimenen, päätimme hankkia kalaoppaan (paikallinen lammaspaimen). Hänen opastuksella huomasimme suurimmat virheet kalastuksessa: liian pienet perhot ja väärät kalastuspaikat. Paras neuvo tänne kalastamaan tuleville: HANKI KALASTUSOPAS !! Tämä satsaus (100-300 NZD) kannattaa ja samalla pääsee heti käsiksi suuriin taimensaaliisiin.

Tiukkien tullisäännösten takia Uuteen-Seelantiin ei saa tuoda perhomateriaaleja, mutta kohtalaisen selitys- ja kielitaidon avulla voi maahan tuoda käyttämättömiä ja desinfioituja perhoja. Samoin muiden kalastustarvikkeiden (haavi, kahluusaappat/-haalarit, siima, perkuupuukko jne.) pitää olla ehdottoman puhtaita, mieluiten uusia. Maahan saat tuoda uusia tarvikkeita, jos ne on tarkoitettu omaan käyttöön.