Make your own free website on Tripod.com
 

Kolmatta kertaa aloitteleva akvaristi


Tällä hetkellä akvaariossa uiskentelee:
7 kiilakylkeä
kääpiörihmakalauros Körmy
kaksi oranssia kääpiörihmakalaa
taistelukalauros Taisto
partamonni Partis

Lisäksi kokeiltiin piikkisilmiä -ne kun on niin viehkoja- mutta eiväthän ne viihtyneet karkeasoraisessa pohjassa ilman kunnon lymypaikkoja. Viikossa oli kaikki neljä piikkistä entisiä. Ehkä sitten joskus siihen uuteen akvaarioon, johon tulee hiekkapohja...

Meidän akvaarion kaikki kalat on kotoisin Aasiasta (paitsi monnit, jotka oli pakko hankkia levänpuhdistuksen kannalta), joten ne viihtyvät samanlaisissa vesiolosuhteissa. Vettä ei ole sen tarkemmin testattu, mutta kalat ja kasvit näyttää voivan mainiosti. Kasveja on hankittu niin reilusti, ettei niitä tahdo enempää edes mahtua. Silti tekee mieli laittaa vielä lisää kasveja, sillä nehän juuri kilpailee levien kanssa ravinteista ja valosta. Pohjalla on myös juurakko ja ilmakuplia sekä kiviä jos minkäläisia. 'Ruosteinen' putputtava autonromukin on päässyt koristamaan akvaariota.

Ja akvaariokuume sen kun kasvaa! Nyt kun lapsetkin on nähneet miten ihanan pienestä lasilaatikosta saa, haluaa Ella ja Pyrykin omat akvaariot... Pyry ihastui Kuopion kalakaupassa isoon täplämonniin, ja miettii voisiko sellaisen laittaa kilpikonnan kanssa samaan akvaterraarioon... Alunperin suunniteltiin yhteensä kolmea akvaariota, mutta määrä näyttää kasvavan koko ajan. Toisaalta, mikäpäs sen mukavampaa puuhaa kuin katsella tällaista elävää telkkaria!


Akvaarion ensimmäiset kahdeksan viikkoa

25.7.2000 Meille tuli akvaario! Se sama ainakin 15 vuotta vanha pieni n.85 litran allas... mutta saa kelvata näin alkuun – on pakko saada kaloja! Ensin perusteellinen pesu kuumalla vedellä ja harjalla, ja Simo vielä rapsutti vanhat silikonit pois ja ruutasi uudet tilalle, että nyt ainakin vesi pysyy sisällä. Loppuviikosta mennään ostamaan uusi suodatin, pohjasorat ja vedenparannusaine.

27.7. Nyt on uudet mustavalkoiset sorat pohjalla ja vesi altaassa. Soran olisi sittenkin saanut pestä vielä tarkemmin...Yritettiin laittaa valkoiset pohjalle ja mustat päälle, mutta kun vesi kaadettiin sisään valkoiset hyppäsivät pintaan... Laitettiin niin kylmää vettä kuin hanasta saa, onpahan ainakin puhtaampaa. Sen täytyy vaan antaa lämmetä kunnolla ennen kuin akvaarioon voi laittaa mitään elävää. Suodatin on jo pulputtamassa, on muuten samanlainen Shark kuin entinenkin, mutta tässä on vielä lisäksi aktiivihiilisuodatin (joka toimii 30 vuorokautta).

28.7. Haettiin kalakaupasta kasveja. Yksi sellainen ’kuusennäkönen’ cabomba ja yksi joku muu, jonka sai kätevästi ulos ruukusta ja levitettyä pitkin pohjaa. Tosi huonot valikoimat oli kasveja, täytyy etsiä parempi kasvikauppa. Siellä oli laitettu pätkä vehkaa akvaarioon, ja niinpä mekin sitten käytiin läpi kaikki omat viherkasvit ja laitettiin pari pientä tupsua viirivehkaa ja pari latvaa herttaköynnösvehkasta lillumaan veteen... ei ehkä maailman viisain teko. Saapa nähdä kuinka kauan ne pysyy hengissä veden alla. Ja pysyykö kalat hengissä...

31.7. Käytiin koko perhe kaupungissa asti katsastamassa kalatarjonta. Nyt kun meillä on ihan oikea akvaariokirja, on hyvä etukäteen suunnitella kalat jotka viihtyy samanlaisissa oloissa. Ensimmäisiksi kaloiksi uuteen akvaarioon suositeltiin joko kiilakylkiä, sitruunatetroja, kardinaalikaloja tai intiaaninsulkia. Ella sai valita ja halusi kiilakylkiä. Myyjä ehdotti ensin neljää ja myöhemmin neljä lisää, joten otettiin neljä kiilakylkeä (kotona laskettiin, että niitä oli kuitenkin uinut pussiin viisi). Kasvivalikoimakin oli hieman parempi tässä liikkeessä, ja ostettiin papukaijalehtiä, konnanputkia ja punanuottaruohoa eli lobeliaa kolme oksaa kutakin. Vielä kasviravinnetta ja kalanruokaa, ja viemään uudet asukit kotiin. Haavi unohtui ostaa.

6.8. Eilen jo olin sitä mieltä, että osa vedestä olisi pitänyt vaihtaa, mutta kun meillä ei muka ollut tarkoitukseen sopivaa sankoa... Tänään sitten jo yksi kala makasi kuolleena pohjalla. Syynä aivan varmasti ammoniakki – typenhajottajabakteerit ei ole ehtinneet lisääntyä sitä vauhtia kuin kalat on kakkineet. Kotilot näyttää viihtyvän mainiosti.

8.8. Jo toinenkin kala makasi hamaana pusikossa, enää kolme jäljellä. Nyt oli viimeinkin pakko vaihtaa vettä. Pari sangollista ammoniakin kyllästämää vettä vaihtui uuteen parannettuun veteen. Ja kyllä kalat tykkäsi.

12.8. Taas ollaan vedenvaihdossa. Kaloja on enää kaksi jäljellä. Täytyy maanantaina mennä ostamaan kymmenen lisää. Kasvit näyttää vielä ihan hyviltä, mitä nyt muutama lehti on hävinnyt olemattomiin. Vähän ravinnetta lisää niin eiköhan se siitä.

14.8. Nyt on sitten kymmenen kiilakylkeä lisää eli yhteensä 12. Myyjä luuli että ne on meidän ensimmäiset kalat, yritti myydä kalanruokaakin, mutta meillähän on jo kaikki tarvittavat välineet nyt kun muistettiin ostaa haavikin. Lobelioita kaksi lisää, viisi jotain punertavalehtistä kasvia ja kaksi kiharareunaista verkkolehteä (?), kasveja tuntuisi mahtuvan vaikka kuinka.

19.8. Taas metsästämässä 'kuusenneulasia'. Suodatin on syönyt niitä vaikka kuinka paljon. Suodattimen pesu ja uutta vettä vanhan tilalle.

26.8. Vedenvaihtopäivä. Kasvit näyttää jo kasvavan levää siihen malliin, että ensi viikolla on asiaa kalakauppaan. Otin sen kuusennäköisen kukan kokonaan pois, loppuupa roskaaminen. Siirtelin jäljellä olevia kasveja paikasta toiseen, mutta autiolta näyttää. Lannoitin kasvit, jospa ne innostuis kasvamaan kunnolla.

29.8. Ostettiin yksi nuoli-imumonni levää syömään, olis varmaan pitänyt ostaa kaksi. Eipä se juuri näytä muuta kuin lasissa roikkuvan. Ei vaikuta kovin tehokkaalta levänputsarilta. Täytyypä ostaa se magneetti jolla saa levän lasista pois, niin monnille jää kuitenkin vielä lehtien pinnat siivottavaksi. Lisää kasveja levää keräämään: taas viisi niitä punertavalehtisiä ja kolme rehevännäköistä jättivesitähdikkiä.

2.9. Tavaksi on tullut, että joka lauantai aamun lastenohjelmien jälkeen vaihdetaan akvaarioon vettä. Samalla tarkistetaan kasvit, kerätään kelluvat roskat pois jne. Hyvä systeemi, koska muuten ei meillä laiskoilla tulis koskaan hoidettua akvaariota.

9.9. Varsinkin ne ensin ostetut punertavalehtiset vitosen kasvit on irrottaneet lähes kaikki lehtensä. Ei ole jäljellä kuin pieni tupsu latvassa. Pätkäsin niitä reilusti ja istutin uudelleen. Vettäkin vaihdettiin se parikymmentä litraa. Tällä viikolla taas kasvien lannoitus.

14.9. Akvaarioon uusia asukkeja – kääpiörihmakalapariskunta. Viisaampaa olisi ehkä ollut ottaa jotain monneja syömään pohjasta ruuantähteet, mutta haluttiin kaloja jotka näkyy! Tosin mieskala oli alkuun niin arka, ettei muuta tehnyt kuin lymysi puskissa - ja suojavärikin on juuri oikea meidän punalehtisten kasvien joukkoon. Naiskala on jotenkin pöhöttyneen oloinen, toivottavasti ei tartuta muihin kaloihin mitään tauteja. Ostin myös kolme japaninruohoa ja kaksi kalmojuurta. Kasvit on alkaneet liueta olemattomiin ja nämä ainakin näyttivät kestäviltä. Vedenparannusainettakin täytyi jo ostaa lisää oikein kunnon törppö, ja maksoikin paljon.

23.9. Halvoista punalehtikasveista on pelkät rangat jäljellä, joten joutavat pois. Lapsilla tekee mieli vaikka minkälaisia kaloja, tuntuu että kohta täytyy hankkia toinenkin akvaario. Hyvin on kääpiörihmiksetkin meille kotiutuneet, eivät enää ole ollenkaan niin arkoja kuin aluksi, niiden jopa näkee uivan muulloinkin kuin ruoka-aikana. Tällä kertaa akvaarion perustaminen on onnistunut hyvin, kaloja ei ole kuollut kuin kolme. Mitään tautejakaan ei vielä ole ilmaantunut.

Pari hyvää linkkiä:
 www.liaani.net/akvaario
 The StuKvaario